Zomrel dlhoročný vládca Etiópie, premiér Meles Zenawi

21.08.2012 Celý región

Addis Abeba 21. augusta (TASR) - Dlhoročný vláda Etiópie Meles Zenawi, ktorý bol spojencom USA v boji proti terorizmu - predovšetkým v susednom Somálsku -, zomrel na bližšie nespresnenú chorobu vo veku 57 rokov. Oznámila to dnes etiópska štátna televízia.

Meles vládol v Etiópii od zvrhnutia vojenskej junty Mengistu Haile Mariama v roku 1991. V rokoch 1991-95 bol vo funkcii prezidenta a odvtedy ako premiér.

"Premiér Zenawi náhle túto noc zomrel. Meles sa uplynulé dva mesiace zotavoval z choroby v nemocnici v zámorí a zomrel v dôsledku náhlej infekcie o 23.40 h," oznámila dnes etiópska televízia.

Úlohu úradujúceho premiéra prevzal podľa štátnych médií vicepremiér Hailemariam Desalegn.

Keď sa Meles minulý mesiac nezúčastnil na sumite Africkej únie v etiópskej metropole Addis Abeba, rozšírili sa špekulácie, že je zrejme vážne chorý, dopĺňajú informácie etiópskych médií svetové tlačové agentúry.

Vláda Etiópie v júli oznámila, že Meles je v rekonvalescencii, ale neuviedla z čoho sa zotavuje, ani kde. Podľa diplomatov sa liečil v Bruseli, podľa iných bol v Nemecku.

Západ ho chválil za opatrenia, ktoré prispeli k rastu ekonomiky, a za vojenskú podporu v boji s militantmi napojenými na al-Káidu v susednom Somálsku.

Bol však tiež obviňovaný z potláčania disentu, z využívania obáv o národnú bezpečnosť na to, aby umlčal opozíciu a novinárov. Vláda tieto obvinenia poprela ako neodôvodnené.
 

Vyberte región